Ziua în care prevenirea suicidului a pășit pragul Parlamentului R. Moldova. Sperăm, cu dreptul!

Reflecțiile mele despre ziua de ieri și de ce o consider specială pentru prevenirea suicidului în R. Moldova. Despre oportunități și pericole noi în lupta cu fenomenul suicidului. 

Liuba Ceban, Fondatoarea Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului www.pentruviata.md

Ziua de 24 martie 2017 este o zi istorică pentru mine. Și nu atât pentru mine, cât pentru șansa imensă, care a venit în țara noastră  și care ar putea salva anual sute de oameni de la suicid. Astăzi Parlamentul a decis să creeze Comisia specială în vizorul căreia va fi fenomenul suicidului în R. Moldova. Este o șansă istorică și eu sper că va deveni una reală și o mulțime de oameni vor trăi și vor fi salvați din ghiarele pseudo-promisiunilor ale gândului fals că suicidul este soluția la durerea lor.

Pentru mine, care lupt zilnic pentru ca celebrarea vieții  să se reîntoarcă în sufletele celor suferinzi, a fost o zi de încurajare. Decizia Parlamentului este un răspuns plin de speranța că va reduce din zbaterile mele, din povara pe care o port de 4 ani și vorbesc zi și noapte despre importanța de a preveni acest fenomen.

Pentru întreaga societate ultimele 2 săptămâni au fost unele complicate. Personal cred că sufletul mi-a zâmbit azi pentru prima dată de când în R. Moldova a început confuzia și panica în jurul subiectului suicidului și jocurilor periculoase online.

Dar totodată în ciuda situației excepționale tensionate eu am motive să celebrez viața, speranța și încurajarea. Atâtea minuni se întâmplă!

Mă surprinde modul providențial, în care s-au așezat planurile noastre alături de cele ale Centrului Republican pentru Asistență Psihopedagogică  din cadrul Ministerului Educației pentru a echipa și instrui în bazele prevenirii suicidului psihologii raionali din cadrul Serviciilor de Asistență Psihopedagogică în 1 și 3 marie a.c. Exact cu o săptămână înainte de a veni moda și interesul adolescenților din țară față de jocurile periculoase. Instruirea ne-a armonizat și ne-a plasat pe aceeași lungime de undă la capitolul prevenirii suicidului.

De 2 săptămâni ne consultăm cu specialiștii  referitor la cazuri în care copiii prezintă vulnerabilitate și pot fi în pericol de la implicare în jocuri.  Ei ne solicită opinia iar noi le solicităm ajutor în teritoriu față de cazurile, pe care sute de oameni ni le referă pentru a verifica daca totul este ok. Mulțumesc din suflet colegilor de breaslă din toată țara, cu care la ore matinale discutăm ce putem face ca să putem preveni cazurile de suicid. Nici nu e vorba de a lucra în conformitate cu orele de lucru. Se stă mult peste program și nevoia de ajutor a copiilor vulnerabili ne face să nu mai ținem cont care este ora la care ne sunăm.

Deși e foarte negativ trendul la care asistăm, reacția multor oameni mă face să celebrez modul, în care renaște în jurul meu grija autentică față de aproapele. Prevenirea suicidului a fost și rămâne la nivel internațional o cauză foarte pozitivă, care unește oamenii și îi aduce împreună pentru a încălța cizmele empatiei și a umbla prin noroiul durerii alături de cei ce suferă singuri, ca să-i convingă cu dragoste și grijă că nu mai este cazul să fie obișnuiți cu indiferența societății. Nouă chiar ne pasă! Este o cauză care abilitează, edifică și încurajează ființa umană să se ridice dincolo de provocările dureroase prin care trece și să se bucure de viață și să ofere semenilor săi tot ce are mai frumos în suflet.

Mă bucură, deși pealocuri cu reticențe, deschiderea autorităților față de domeniul prevenirii suicidului. Este salutabilă introducerea informației de ultimă oră  din domeniul suicidologiei (pe care o furnizăm noi) în discuțiile și acțiunile naționale la subiect. Mă încurajează actorii cheie din societate, care apleacă urechea și sufletul către sugestiile ce țin de abordarea profesionistă a realităților sensibile în jurul fenomenului suicidului.

În mijlocul realităților dure este loc și pentru bunătate și grijăă, care sunt cheia prevenirii suicidului. Am citit-o pe fețele multor persoane publice, cu care m-am întălnit zilele astea. Deși trendul a ridicat mulți actori care peste noapte se dau drept experți în domeniu, mulțumesc tuturor reprezentanților Administrației Publice Centrale care au considerat că noi, cei de la Linia Verde Pentru Prevenirea Suicidului, care în ultimii 4 ani proactiv și consecvent facem gălăgie bună în domeniu, avem ce să vă spunem și ne-ați invitat pentru discuții. Apreciez invitația la discuție din partea Președintei Comisiei Parlamentare pe Probleme Sociale și timpul acordat mie de către membrii acesteia, a Președintelui Parlamentului, cât și interesul specialiștilor de la Ministerul Educației și Ministerul Tineretului și Sportului. Mulțumim colegului de breaslă, psihologului și membrului Parlamentului Dlui Odnostalco, care a adus azi în discuție în Parlament subiectul creării comisiei speciale pentru prevenirea suicidului. Mulțumesc membrilor Parlamentului pentru susținerea îndiferent de culoare politică a acestei propuneri azi. Este salutabilă inițiativa chiar dacă tragediile recente au fost cele ce ne-au provocat să ne unim eforturile. Totodată noi am trimis avertizarea publică despre valul modei jocurilor periculoase online în data de 11 februarie.  Dacă se reacționa imediat, unele realități dure și decese puteau fi prevenite. De fapt, cu cât mai mult societatea și specialiștii vor cunoaște semnele presuicidare, semnele vulnerabilității și vor reacționa adecvat la ele, cu atât prevenirea suicidului va deveni mai reală. Inclusiv e ceea ce trebuie să fie cunoscut în contextul jocurilor periculoase online. Restul acțiunilor sunt mai puțin relevante.

Ceea ce ne dorim noi de la comisia creată este ca aceasta să cunoască și să  activeze în conformitate cu bazele prevenirii suicidului și cu cele mai bune practici internaționale. Noi ca membri și reprezentanți naționali ale organizațiilor cu autoritate în domeniu ne asumăm angajamentul și am putea să informăm  comisia despre ultimele realizări în domeniul suicidologiei pentru a contribui la acțiunile  inițiativei de astăzi   ca acestea să fie argumentate și bazate pe evidențe și cercetare. Insistăm ca să nu fie mixată cauza salvării de vieți de la suicid cu  ambițiile politice și profesionale ale acelor actori, pentru care prevalează ultimele.

Ne bucurăm că pentru prima dată sugestiile noastre referitoare la ameliorarea situației legate de atenția sporită față de fenomenul suicidului, promovat prin jocurile periculoase online au fost introduse ca recomandări de intervenție în circulara, care a fost emisă de către Ministerul Educației pentru instituțiile de învățământ din R. Moldova.

Mulțumesc din suflet jurnaliștilor și acelor posturi de radio, TV, ziare și presă online, care ne aud și aleg cu mare grijă și atenție fiecare cuvințel, pe care îl folosesc alături de un subiect atât de sensibil precum suicidul.

Și deși personal mă confrunt cu ostilitate pealocuri, îmi asum riscurile de a fi neînțeleasă și judecată, sperând că lumea va înțelege că nu mesagerul contează, ci mesajul în acest caz. De altfel, orice  promotor al desțelenirii terenurilor noi, orice pionier în domeniul său de activitate care nu cedează își asumă riscurile. Mie nu îmi rămâne decât să celebrez orice inițiativă, care se adâncește în a aborda profesionist și cu suflet mare prevenirea suicidului. Doar așa aceasta poate avea sens! Și eu sunt norocoasă că am întâlnit zeci de oameni în ultimele 2 săptămâni care fac diferența unii ca și cetățeni, alții și ca profesioniști.

De 2 săptămâni viața mea nu mai este la fel.  Linia este năvălită de sute de mesaje online, iar telefonul meu personal și cel de contact al Liniei, pe care tot eu îl administrez (060806623), nu tace nici zi nici noapte. Și totodată eu întâlnesc oameni frumoși și plini de abnegație, care deși sunt obosiți după o zi plină de muncă,  își fac timp și depună efort voluntar ca Linia noastră să facă față situației dificile. Apreciez mult efortul Anei, Polinei, Evelinei, Vicăi și Loredanei în acest sens! Mulțumesc contabilei noastre Natalia, care duce toată povara administrativă, ale raportărilor anuale și în fața procesului de audit de la foștii donatori în timp ce eu sunt prinsă să calmez spiritele și panica din sufletele mai ales a părinților, care ne scriu și ne sună.

De 2 săptămâni Linia Verde www.pentruviata.md, deși nu are finanțare, merge înainte datorită donațiilor din suflet pe www.patreon.com/pentruviatamd și prin alte căi. Oamenii frumoși la suflet donează care 1 Dolar, care 50 de lei, care 200 de Euro. Și orice pas a lor e o celebrare a speranței și a încurajării în viețile celor ce apelează la noi! Donează și tu!

downloadDe 2 săptămâni eu mă zbat pentru a obține un număr gratuit pentru Linia noastră, ca să nu mai fie Centrul de Apel la mine acasă, și tot de atunci caut un birou nou pentru noi, deoarece la 1 aprilie trebuie să nu mai fim la sediul vechi. Multe lucruri ne-au năvălit, dar facem față, deși cu greu. Sper ca autoritățile să fie proactive și să ne ajute să lansăm acest număr pentru care luptăm de 4 ani.

Deși am primit însfârșit o doză de încurajare de la Parlamentarii noștri azi,  eu sper că lucrurile vor fi făcute cu dreptul și până la urmă se va proceda corect față de cauza prevenirii suicidului și aceasta nu va fi diluată de către lobiștii, ce vor să se folosească doar de trend și să își promoveze interesele și să își facă imagine.

Da, este o perioadă intensă. Dar totodată este și  frumoasă. Sunt multe motive de bucurie astăzi, ele continuă să vină. De exemplu am început astăzi interviurile cu potențialii voluntari, consilieri la Linie. Vom fi mai mulți în curând!

Prevenirea suicidului ne privește pe fiecare, așa cum o privește pe o doamnă dintr-un sat, despre care mi s-a spus azi că a refuzat să vândă unui adolescent vulnerabil obiecte, care i-ar fi putut pune în pericol viața. Urmînd principiile prevenirii suicidului nu le nimim public.

Aleg să văd frumosul cauzei prevenirii suicidului și să mă bucur de oamenii cu suflet mare, care înfrumusețează țara chiar și în timp de criză și panică și prin asta îmi dau speranța că prevenirea suicidului va deveni o normă care se va afla la ea acasă în R. Moldova.

Doar împreună putem preveni suicidul și celebra speranța!

2procente

One Comment

  1. Mutlidinea situatiilor în care trebuie sa intervenim pe parcurs în activitatea de asistență psihopedagogică cu colegii noștii din Serviciile raionale/municipale de Asistență Psihopedagogică ne face să fim convinși că doar prin parteneriate putem face față necesității existente. Realitatea ne consolidează la o stare permanenetă de învățare, de analiză, pentru a lua decizii în interesul superior al copilului
    Va indemnăm să lecturați reflecțiile colegei noastre Liubei Ceban despre aceasta lupta pentru viață care ne consolidează convingerea că este necesară multă cooperare pentru a fi nu doar auziți, dar și ascultați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *