Liuba Ceban Presa Ce greșeli fac oamenii de cele mai multe ori, după o despărțire?

Ce greșeli fac oamenii de cele mai multe ori, după o despărțire?


Atunci când firul unei relații se rupe, ființa umană parcurge o perioadă în care este supusă riscului și oportunității, adică pericolului de a trăi cu gândul la trecut și oportunității de a se debarasa totalmente de fostul partener și de a-și aprecia mai mai mult valoarea. Despre ce greșeli fac cuplurile cel mai des, atunci când decid să se destrame, am aflat de la psihologul Liuba Ceban. Doamna psiholog ne-a explicat pe îndelete acest fenomen și a oferit un șir întreg de sfaturi de real folos pentru persoanele care suferă din cauza unei despărțiri de persoana iubită.

„Depinde de cât de urât/civilizat a avut loc despărțirea, pe de o parte. Pe de altă parte, cred că depinde de tip de personalitate și de abilitatea de a face disconfortului și durerii în urma despărțiri. Un moment important este că dacă ai decis să te desparți, nu trebuie să te mai întorci înapoi, mai ales în cazul în care climatul emoțional era nesănătos. Chiar dacă ți se pare că nu vei mai întâlni pe nimeni, chiar dacă „puroiul” îți dictează că ai pierdut șansa vieții, chiar dacă ți-e dor de nu mai poți, mergi înainte, pentru că știi de la ce ai plecat. Deci asta este o greșală: să lași spațiu pentru legătură emoțională între voi.

Trebuie să știi să faci față disconfortului creat de absența persoanei, chiar dacă doare. Citeam, undeva, că dacă vine momentul critic de a relua legătura, nu trebuie s-o faci! Du-te să fă un duș rece, aruncă amintirile, dar mergi inainte, nu te uita inapoi.

O altă greșală este să nu te vindeci de rană, mai ales dacă a fost o trădare la mijloc și să începi să cauți metode să te răzbuni. Aici ai de ales: energia ta emoțională este foarte puțină după despărțire și trebuie să o cheltuiești foarte înțelept. Cel mai înțelept mod este să o canalizezi spre a-ți construi calea spre vindecare și spre un alt viitor, cu orizonturi noi, de existența cărora acuma habar n-ai! Cu cât mai mult vei căuta să fugi de durere prin răzbunare, cu atât mai departe este viitorul tău nou! Alegerea îți aparție.

Altă greșală este să nu-ți sortezi cercul de relații. E foarte bine să-ți revizuiești relațiile și mai ales pe acele relații, care au intrat in viața ta datorită celeilalte persoane, în special dacă nu-ți erau prea tare pe plac. Ești liberă acum să cauți relații noi, cu un flux nou de energie nouă. Uneori, merită să pleci din unele medii, pentru a-ți schimba atmosfera din jur. Vorbesc, în mare, având în vedere relații serioase, de durată care au fost poate căsătorii. Ideea mea e că despărțirea este un nou început, o călătorie nouă și va trebui să descoperi cum vei construi acest drum nou. Ești mai puternică decât crezi și vei descoperi acest lucru.

Cum înțeleg fenomenul prin care „fetele bune” aleg „băieți răi” și invers? Eu aș numi acest lucru altfel: o persoană care a trăit o viață cu nevoile emoționale neîmplinite, la un moment dat se întâlnește cu cineva care este foarte generos în a jongla cu emoțiile ei! Este manipulat și este rănit, dar a făcut „teren de joc” din rana sa și caută o victimă neexperimentată în jocurile sale. În acest context, cele mai vulnerabile persoane, cele „bune”, sunt persoanele care nu-și cunosc valoarea, nu au bariere sănătoase emoționale și au multe confuzii cu privire la ceea ce înseamnă o relație sănătoasă și alegeri sănătoase în relații. Deci, a fi „bun” deseori poate dur spus, dar eu văd că înseamnă a fi cu tema de casă, la capitolul dezvoltării personale, nefăcute

Nu orice persoane ne merită, iar dacă tu nu ai avut parte de respect și apreciere, nu faci diferența dintre respectul și aprecierea autentice și flatante sau care sunt oferite ca joc, doar pentru a-și alimenta disfuncția la capitolul valorii de sine. Soluția este să înveți să ai grijă de stările tale emoționale, dacă este prea mult gol acolo, lăsat de mediul familial, în care emoțiile erau tabu. Trebuie să te adresezi la psiholog, care să te ajute să te împrietenești cu tine însăți, ca să discerni jocurile ieftine.

La început de orice relație, există acele semafoare roșii pe care nu le observăm dacă intrăm prea repede în relații. Relațiile nu sunt domeniu de joacă. Sunt domeniul care atinge partea șubredă a sfintei sfintelor ființei umane – acea axă interioară de pe care se mișca totul in viață. Sau se blochează… De aceea, este bine să ne cultivăm discernământul și barierele aici, dar și să nu ne jucăm cu vulnerabilitatea altora”, ne-a mărturisit doamna psiholog Liuba Ceban.

P.S. Mulțumesc pentru interviu, www.ea.md